meta>
meta>
meta> head>
Завдяки своїм біологічним особливостям, овочеві культури дуже вимогливі до вологи і чуйні до зрошенню. На освіту одного грама сухої речовини вони витрачають 600-900 г води, тобто значно більше, ніж інші сільськогосподарські культури.
В період росту рослини споживають велику кількість вологи, з яких більша частина йде на транспірацію листям і стеблами. Нестача води викликає несприятливі фізіологічні процеси, які ведуть до більш швидкого старіння рослин і зменшення врожаю в 2-3 і більше разів. При цьому надлишок вологи також згубно впливає на розвиток рослин: вони починають хворіти, а овочі стають несмачними, водянистими.
Сумарний обсяг води, що витрачається рослинами на транспірацію і фізичне випаровування для формування одиниці врожаю продуктивних органів, називається коефіцієнтом водоспоживання.
КультураКоеффіціент водоспоживання
Лук 150-200
Морква 80-120
Буряк 60-90
Огірок 100-150
Капуста 250-300
Томат 90-150
Перець 200-250
Баклажан 150-200
Картопля 90-150
На підставі різної потреби рослин до води і здатності їх кореневої системи витягувати воду з грунту виділяють 4 групи овочевих рослин:
-
Овочі, які потребують високої вологості грунту і інтенсивно витрачають воду. Це огірок, кочення і кольорова капуста, кольрабі, ріпа, редька, салат, редис. У таких рослин слабо розвинена коренева система і потужна листова поверхня, випаровуються багато вологи, тому вони не переносять посуху і потребують регулярних поливах.
Li>
-
Рослини, що вимагають високої вологості грунту, але витрачають воду вельми ощадливо, - цибуля-ріпка, цибуля-батун, цибуля-порей, часник. У цих рослин дуже слабо розвинена коренева система і вони мають невелику випаровує листову поверхню. При порівняно невеликій витраті води вони вимагають в першій половині вегетації високої вологості грунту.
Li>
-
Рослини, які потребують помірної вологості грунту, але витрачають воду інтенсивно, - столовий буряк, гарбуз, патисон, кабачок, перець, квасолю, горох, морква. Для них характерна потужна коренева система і потужна листова поверхня. Вони вимагають достатнього зволоження, але при його нестачі здатні витягувати воду з глибинних ґрунтових шарів.
Li>
Ol>
Переваги крапельного зрошення:
-
Ефективність - доступ води відбувається непосредстенно до кореневої зоні рослин;
Li>
-
Урожайність овочевих культур підвищується в кілька разів з поліпшенням якості продукції;
Li>
-
Економічність - витрата води, добрив, енергії і витрати на облаштування, обслуговування;
Li>
Ul> body> html>